Djup historia!

Det finns många vrak runt om i världen, en del är mer intakta än andra. Jag är egentligen inte någon vrakdykare men lite spännande är det ändå.

För några år sedan dök jag på Thistelgorm och det var faktiskt riktigt roligt och intressant. Det ligger i Röda Havet och är 126,5 meter långt och sjönk den 6 oktober 1941. På fartyget fanns fyra tågvagnar, två lok, lastbilar, jeepar, motorcyklar och mycket annat.

Foto: Dániel Selmeczi. En av många motorcyklar på Thistelgorm.

Thistelgorm träffades av två bomber och sjönk. Explosionen var enorm, dels av bomberna men även att de träffade där ammunitionen på fartyget fanns. De två 126 ton tunga loken flög upp i luften och landade 30-tal meter från vraket där de fortfarande står.

När man simmar in i vraket ser man lastbilar som är lastade med fyra motorcyklar på varje, gevär som ligger paketerade och en hög med stövlar som ligger i ett hörn. Tack och lov lyckades de flesta av besättningen klara sig. Mycket historia samlad på en liten yta.

Två andra vrak som ligger närmare är Tage Ture, allmänt kallad för Hajen och Matilda som ligger i Vättern.

Under ett antal år har vi dykt på dessa och rensat dem på nät och fiskelinor som fastnat på vraken och som fortsätter fiska år efter år och är som vi kallar dem ”spöknät”.

Tage Ture, Hajen, är en tvåmastad träskuta som fraktade tegel och är 15-20 meter lång. Vraket hittades 1974 och det finns fortfarande tegel kvar på båten.

Matilda af Hjo sjönk 6 april 1896 och var lastad med potatis som skulle levereras till bränneriet i Bispmotala vid Motala. 86 år senare fastnade yrkesfiskaren Enar Ahlin i något han tyckte var märkligt och polis och dykare tillkallades.

Matilda ligger på cirka 35 meters djup och står på kölen och är ganska välbehållet. På vraket finns ett vackert ankare, några taljor och ett bläckhorn. Bläckhornet är förhållandevis litet och jag såg det inte förrän min dykkompis pekade på det.

Det finns enligt rykten ganska många vrak i Vättern och det är långt ifrån alla som har hittats.

Finns den mytomspunna Gäddan som sägs vara lastad med bajonetter…?

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 svar på Djup historia!

 1. Micko Björck skriver:

  Hej,
  Jag håller på att leta av södra änden av Vättern med sidescan. Finns mig veterligen bara två kända vrak som dykbutiken i Jönköping sänkte 2012 för att få dykobjekt. Sen är det ju de gamla bronsålderslämningarna utanför Huskvarna på grunt vatten och en strandlinje från stenåldern utanför Jönköping på 8m djup. Men finns det något mer redan hittat eller ännu hellre, känt men ohittat? Jag ska ut någon timme idag 21/3 och leta innan solen går ner.

  • Karola skriver:

   Hej
   Det ska finnas en amfibiebil som sjönk när de var ute och körde, fiskertillsyningsmannen vet vart den sjönk. Han kan även ha andra tips. Runt Visningsö finns det lämningar. Gäddan som sägs ha sjunkit mellan Gränna och Karlsborg.
   Lycka till och återkoppla gärna om du hittar något.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *