En fröjdefull jul och ett gott nytt decennium

Nu närmar det sig jul och ett nytt år med stormsteg men måste nog erkänna att julkänslan inte riktigt vill infinna sig…Jag saknar snön!

Sen går det fort till nyår och nu tar vi steget över till 2020-talet, undra hur det ska bli?

Men om vi ser tillbaka, hur mycket minns vi egentligen och minns vi vilket år det hände? Har gjort en liten tillbakablick som jag tänkte dela med mig.

2010 var året då den hemska jordbävningen på Haiti inträffade men även då prinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig.

2011 är det nog många som minns den hemska dag då många unga människor dog på ön Utöya, så fruktansvärt! Och de som sett Game of Thrones såg det första avsnittet det här året. Låten Dancing on my own blev årets låt och dessutom fått utmärkelsen decenniets låt på Rolling Stone Magazin.

2012 firar drottning Elisabeth II 60 år som regent och spelet Candy Crush Saga släpps och blir facebooks mest spelade spel med 46 miljoner spelare varje månad.

2013 är det dags för nytt kungabröllop, prinsessan Madeleine och Chris O´Neil gifter sig och Sarah Sjöström vinner VM-guld i 100 meter fjärilsim.

2014 kunde vi se den största flyktingströmmen sedan andra världskriget, över 50 miljoner människor flyr från krig och tortyr.

2015 uppmärksammas Förintelsens minnesdag, 70 år sedan Auschwitz befriats och prins Carl Philip och Sofia Hellqvist gifter sig.

2016 väljs Donald Trump till president, forskare gör stora framsteg i kampen att hitta ett botemedel mot ALS och italienskan Emma Morano firar 117 år. Hennes tips till ett långt liv är två råa ägg om dagen, konjak och många år som singel…

2017 blev vi 10 miljoner invånare i Sverige och Metoo-kampanjen startade upp.

2018 härjade stora skogsbränder i Hälsingland, samtyckeslagen klubbades igenom i riksdagen och det blir en global överenskommelse mot plastartiklar.

2019 kom Januariöverenskommelsen till, katedralen Notre Dame brinner, svenska damlandslaget tar brons i fotbolls-VM och Greta Thunberg blir ”The person of the Year” av magasinet Times. Det är stort, men det är ju så att mycket av det Greta gör är stort och hon har verkligen fått genomslag världen över genom sitt engagemang.

Det här är lite kort om vad som hänt, mer berättar jag i radio Falköping när jag är julvärd i ett av programmen.

Men, jag tror vi alla behöver hjälpas åt för att vi ska få fler positiva och glada nyheter att se tillbaka på när vi går in i 2030-talet och jag tycker vi börjar nu.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *