Folkhälsopris och pris för hållbar utveckling till föreningslivet 2022

Varje år delar kommunen ut olika pris till föreningslivet, näringslivet eller personer som på olika sätt bidrar till en attraktiv kommun.

Idag har vi presenterat vinnarna av Folkhälsopriset 2022 och Hållbar utveckling till föreningslivet 2022. Stort grattis till er och tack för ert viktiga arbete och engagemang!

Folkhälsopriset 2022, Falköpings AIK OK för Hitta Ut

Motivering

Falköpings AIK OK har genom sitt stora engagemang i satsningen Hitta Ut bidragit till att Falköpingsborna på ett trevligt och roligt sätt får möjligheten att komma ut i naturen, röra på sig och upptäcka sin närmiljö. Hitta ut är en form av orientering som fungerar som en skattjakt där deltagare med hjälp av en karta letar efter checkpoints i lättillgänglig stadsmiljö och tätortsnära skogar. Under år 2022 fanns Hitta ut i Falköpings tätort, på Mösseberg och på Ålleberg. Tack vare olika svårighetsgrader möjliggör Falköpings AIK OK för deltagare med olika förutsättningar och åldrar att delta. Detta främjar i en förlängning en jämlik hälsa och människors lika värde. Hitta ut har kunnat göras såväl på egen hand som med familjen eller en vän och har därmed även bidragit till välmående genom social gemenskap på ett enkelt och kravlöst sätt.

Falköpings AIK OK är därför en mycket värdig mottagare av Falköpings kommuns folkhälsopris på 10 000 kr.

Pris för hållbar utveckling till föreningslivet för år 2022, Falbygdens biodlarförening

Priset för hållbar utveckling till föreningslivet för år 2022, med prissumman 10 000 kr, ska tilldelas Falbygdens biodlarförening.

Motivering

För att skapa ett hållbart samhälle krävs delaktighet och aktivt arbete från olika aktörer. Hållbar utveckling handlar om att skapa goda livsvillkor för alla i samklang med kommunens vision om Det goda livet. I ett hållbart samhälle använder vi våra resurser utan att gå utanför planetens ekologiska gränser.

Falköpings kommuns pris för hållbar utveckling syftar till att uppmärksamma och hylla goda exempel och förebilder som på olika sätt bidrar till ett mer hållbart Falköping.

Den snabba minskningen av biologisk mångfald är ett av de största hoten mot vår framtid. Bin och pollinatörer har en mycket stor betydelse för samhället och bidrar till fungerande ekosystem, livsmedelsförsörjning och berikande naturupplevelser.

Falbygdens Biodlarförening är en ideell förening som sedan 1913 arbetat för att stärka den lokala biologiska mångfalden genom biodling. År 2021 hade föreningens medlemmar 406 bisamhällen runt om i Falköpingstrakten som alla bidrar till att stärka den lokala biologiska mångfalden och pollineringen.

Genom sin kursverksamhet skapar Falbygdens Biodlarförening mötesplatser där erfarenheter och lärdomar om biodling och biologisk mångfald delas mellan människor och över generationer.

Hållbarhet är ett ledord som genomsyrar Falbygdens Biodlarförenings verksamhet, vilket visade sig då föreningen renoverade sitt bitorp i Odensbergstrakten för att kunna bedriva verksamheten. Då användes mestadels återvunna material för att återställa torpet.

2023 fyller Falbygdens Biodlarförening 110 år. Föreningens långa erfarenhet av biodling visar på en långsiktighet som förhoppningsvis varar i lika många år till. Föreningen bidrar till fortsatt stärkning av ekosystemtjänster som är grundläggande för det hållbara samhället och som möjliggör det goda livet, även i en tid av klimatförändringar.

Falbygdens Biodlarförening är en mycket värdig mottagare av kommunens pris för Hållbar utveckling till föreningslivet 2022.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *