För klimatets- Sveriges – Skaraborgs- Falköpings kommuns bästa!

Det är en ganska häftig känsla, att få träffa människor man inte sett på flera år på grund av pandemin. Prata, skratta, minnas och berätta vad som hänt under åren…det gör mig varm i hela hjärtat.

Igår var jag på Skaraborgsdagen, träffade nya och gamla bekantskaper och lyssnade till många intressanta föreläsare. Det genomgående budskapet var – Tillsammans!

Idag är jag på valkonvent med Centerpartiet och budskapet är även idag tillsammans men också att vi behöver stå upp för frihet, demokrati och alla människors lika värde varje dag.

Särskilt tydligt blev det i inledningstalet av Annie Lööf där hon berättar från sina möte med människor som flytt kriget i Ukraina.

Annies inledningstal följdes av Andrij Platchotnjuk, Ukrainas ambassadör, som berättade om läget i Ukraina och att de kämpar varje dag och ska kämpa tills de vinner kriget. Han tackar för att vi, både som parti och som land, stöttar Ukraina på olika sätt och att vi tar emot de som flytt med värme och öppna hjärtan.

Centerpartiet har under många år arbetat för förändrade strandskyddsregler för att underlätta för byggnation och utveckling, främst på landsbygden. Varför främst på landsbygden kanske någon undrar. I Stockholm, Göteborg, Malmö, alltså våra större städer, byggs det strandnära, näst intill i vattnet men i våra mindre kommuner är det oftast blankt nej om någon vill bygga nära ett vattendrag eller en liten skogssjö.

Vi har haft familjer som velat bygga nytt och flytta till Falköping men fått nej för att det funnits någon liten bäck som torkar ut på sommaren men trots det har 300 meters strandskydd. Man kan tro att det är ett dåligt skämt men tyvärr är det sant.

Det förslag som regeringen lagt fram, efter intensivt arbete från Centerpartiet, skulle göra det lättare för väldigt många människor som bor i gles- och landsbygd men även för företagare att växa och på så sätt skapa en landsbygdsutveckling.

Tyvärr stoppar M, KD, V och SD förslaget som hade medfört lättnader på många håll i Sverige och i Falköping.

Ett annat område som kom upp på dagens konvent var tillgång till och kostnad för energi. Det behöver göras satsningar för att ´bli mer självförsörjande av energi, minska sårbarheten och import samtidigt som vi ställer om för att klara klimatkrisen.

Vi behöver mer grön, utsläppsfri och billig el i Sverige. Det kräver en robust energipolitik som tryggar Sveriges energibehov som samtidigt bidrar till minskade utsläpp globalt.

Centerpartiet har under många år drivit på för ökad elproduktion, för klimatsmar och hållbar energi i Sverige och i EU. Det arbetet behöver inte bara fortsätta utan även öka takten.

Vi vill öka produktionen av klimatsmart energi, förenkla energiproduktionen och effektivisering och snabbt kalla in alla partier till nya energisamtal.

Det känns bra att Centerpartiet i Falköping har lämnat in en motion där vi vill utreda möjligheten att bygga en solcellspark på den sluttäckta deponin. Det skulle vara en viktig del i kommunens klimatomställningsarbete samtidigt som vi får en ökad lokal, grön energiproduktion.

Som jag inledde med så är det Tillsammans vi kan göra stora förändringar och de behövs nu, för klimatets bästa, för Sveriges bästa, för Skaraborgs bästa och för Falköpings kommuns bästa!

Dagen har bjudit på många starka känslor. Glädje över att träffa vänner man inte sett på länge, framtidshopp men även känslan av maktlöshet när man lyssnar till Ukrainas ambassadör samtidigt som man fylls av framtidshopp och ”jäklaranamma” när han säger att de kommer kämpa för demokrati och frihet.

Det dags att vi kavlar upp ärmarna och står upp för demokrati, frihet, alla människors lika värde, för Sveriges bästa, för Skaraborgs bästa, för Falköpings kommuns bästa.

Ni som har följt mig under mina ”bloggår” vet att jag, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Osby och Karlsborg, brukar ta vårt ”årliga foto” när vi träffas. Det har varit lite svårt de senaste åren men idag fick vi äntligen träffas igen. <3

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *