Hur lär vi av varandra?

I kväll var jag inbjuden till Somaliska föräldraföreningen. De har startat upp föreningen för att de vill vara med och hjälpa till för att bygga ett hållbart samhälle.

De har startat med läxhjälp för att fler barn ska få möjlighet att klara målen i skolan. Bra initiativ!

Vi pratade mycket om hur vi ska bli bättre på att mötas och få större förståelse för varandra och för varandras kulturer. Vi pratar nog ganska ofta förbi varandra och det skapar svårigheter. Nu behöver man inte komma från olika länder för att prata förbi varandra men det kan göra det än svårare att förstå varandra.

Ordförande i föreningen berättade att han gått i skolan, läst gymnasienivå, kan sex språk flytande men när han kom till Sverige fick han svaret att vill han läsa på universitet får han börja från början då han inte kan intyga att han har någon utbildning. Det här är ett bekymmer! Vi behöver bli bättre på att validera den kunskap människor har oavsett om det finns intyg eller inte. Att vi tar vara på människors kompetens och vilja på ett bättre sätt oavsett varifrån man kommer.

Man lär sig ofta mycket när man möter människor, men man kan också komma på att man kan alldeles för lite och det kände jag ikväll. Jag ”bjöd in” mig till föreningen igen för att få lära mig mer om landet, kulturen och kanske lite somaliska eller arabiska.

Tack för att jag fick komma, för ett bra samtal med många viktiga frågor och för ert engagemang!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *