Hur vill du bli bemött?

Jag blir förvånad, bestört, arg och ledsen när jag läser och hör en del kommentarer som riktas mot politiker. Vart har vanligt hyfs och respekt för varandra tagit vägen?

Innan jag blev politiskt engagerad kunde jag tänka, hur svårt kan det vara för de där politikerna att förstå. Sen blev jag politiskt engagerad och insåg ganska fort att det inte är så enkelt.

Det finns mycket som styr det vi kan och får göra. Kommunallagen, likställighetsprincipen är några delar av det vi ska förhålla oss till. Ekonomi är en annan del som styr för precis som det kan vara med vår privata ekonomi räcker inte alltid pengarna. Dessutom är det oftast flera partier som ska komma överens om vad och hur saker ska göras.

Det mesta vi gör som privatpersoner går att applicera till det politiska arbetet. Den största skillnaden är att det påverkar fler och att det oftast är fler parter, i det här fallet partier, som diskuterar sig fram till ett beslut. Det är alltså inte EN person som tar beslutet utan det är ett gemensamt beslut av flera partier. Så fungerar demokrati och demokratiska beslut. En del beslut är lätta och roliga att ta, en del andra är svåra och tunga, precis som det är i vårt vardagliga liv.

Tonläget har under lång tid eskalerat, det har på något sätt blivit okej att ”häva ur sig” vad som helst till offentliga personer, det får man väl tåla sägs det. NEJ, det är faktiskt INTE okej! Vi är alla människor, med känslor och med familjer. Vi har valt att arbeta med samhällsfrågor för att vi tycker det är viktig och vill vara med och utveckla vår kommun, region, land. Ibland får vi som vi önskar, ibland inte och det är som sagt så demokratin fungerar.

Foto från Världskulturmuseet

Hela det demokratiska systemet bygger på att partier har en politik, förhandling sker med andra partier, förslag tas fram och beslutas om och när besluten är fattade har man att förhålla sig till dessa och de ska genomföras.

Just nu är det extremt högt tonläge när det gäller akutmottagningen i Lidköping. När det gäller akuten i Lidköping och de övriga förändringar som ligger i förslaget har sju PARTIER kommit överens om ett förslag till beslut. Alltså inte enskilda personer. Det har skett förhandlingar där något parti fått ge efter och något vunnit något.

De politiker som är satta att styra i olika styrelser gör det de ska, nämligen sitt jobb och hedrar den överenskommelse som är gjord. Det är så det politiska hantverket fungerar och det är ibland det riktigt svåra, att ta de tuffa besluten som kanske är förhandlade på en annan nivå.

En av mina centerkollegor, Frida, en otroligt engagerad och kunnig politiker har fått så mycket hat och hot att hon inte vågar inte gå ut själv och där även familjemedlemmar får ta emot både hot och hat. Det här är inte okej!

Förutom att Frida och hennes familj utsätts för ett helt oacceptabelt agerande från människor i närområdet är detta ett hot mot hela demokratin. Hur ska vi få människor att våga och vilja engagera sig om hat och hot är okej?

Självklart har medborgare rätt att ställa politiker till svars för de beslut som fattas. Men det är STOR skillnad mellan att kräva information och svar och att hänga ut på sociala medier och gå till personangrepp.

Vart fjärde år har alla politiker sin anställningsintervju i samband med valet, då kan man tillsätta eller avsätta beroende på hur man väljer att rösta.

Men ska vi få några som vill och vågar engagera sig i samhällsfrågor och det demokratiska arbetet behöver tonläget och den offentliga debatten vara sansad. Politiker, och andra offentliga personer, är ingen annan sort, vi är alla människor av kött och blod, med känslor och med familjer. Respekt för varandra är viktigt även om man inte tycker lika.

Dessutom, om man är väldigt missnöjd med de politiska representanter som efter demokratiska val styr kommun, region, land är man varmt välkommen att engagera sig.

Ni är varmt välkomna att bli medlem och vara med och utveckla vårt gemensamma samhälle!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *