Idag delar Svenska kyrkan ut julmatkassar

Rotary är en världsomspännande hjälporganisation som gör humanitära insatser världen över men vi kan och behöver göra insatser även på närmare håll. Under året är jag president i Falköpings Rotaryklubb och på senaste styrelsemötet tog vi beslut om att skänka 5000 kronor till Svenska kyrkan för deras insats att skänka julmatkassar till de som av olika orsaker behöver lite extra i juletid.

Jag träffade Marian Jensen, präst, som berättade att de har delat ut julmatkassar under många år och det är mycket uppskattad. Alla pastorat i Falköpings kommun samverkar och täcker på så sätt hela kommunen.  

På frågan om vem som kan få en julmatkasse berättar Marian att det finns olika sätt. − Dels kan man ansöka via Svenska kyrkans hemsida, dels samverkar vi med olika organisationer  såsom Ria, Ällagatan, Sesam och socialförvaltningen för att hitta människor som behöver lite extra  hjälp i juletid.  

Just samverkan är riktigt bra, det gör att vi kan hitta människor som annars skulle ”gå under  radarn”, människor som behöver lite extra men som kanske inte är så synliga i samhällets olika system fortsätter Marian. 

Julmatkassarna delas ut till både ensamstående och familjer och innehåller klassisk svensk julmat.  

Vi ser även att det är många människor som är ensamma och det är också ett utanförskap.  Samtalet och mötet med människan är minst lika viktigt, säger Marian, 

På julafton hoppas vi kunna genomföra ”jul i gemenskap” då människor kan komma till oss, äta gott, umgås och ha trevligt.

Det är många människor som är ensamma, framför allt en storhelg som jul. Förra året fick vi ställa  in men vi hoppas verkligen att vi kan genomföra det i år. Vi tar emot anmälningar fram till den 17 december men vi får se hur eventuella restriktioner blir, säger Marian Jensen. 

Falköpings Rotaryklubb har under hösten funderat på olika projekt som vi kunde stödja men detta känns helt rätt. På så sätt kan vi göra nytta även i närområdet och svenska kyrkan gör ett viktigt jobb på många sätt.

Idag delas julmatkassarna ut och vi håller tummen för pandemin stillar sig och att ni kan genomföra ”jul i gemenskap”.

Tack för ert arbete!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *