Info om vaccinationer för Covid-19

Nu är det mycket info nu kring Covid-vaccination, men här en sammanfattning av vaccinationsläget i Västra Götaland den 12/1 2021.

Det är viktigt att detta flyter på…- I Västra Götaland är ca 3/4 av boende på SÄBO hittills vaccinerade. Det var bara i första omgången som FHM uppmanade att spara vaccinationer på grund av osäkerhet i leveranstakten. Men det görs inte längre – nu när vi har säkrare leveranser.- Alla doser går ut, när man är klar med boende så ”sticker man personer i närheten” så att inga doser förfars. Inga doser ”läggs i lager”.- Det är bara ett fåtal som hittills tackat nej på SÄBO. Några väntar på grund av medicinsk orsak.

De flesta vaccinatörer klarar att få ut 6 doser ur varje flaska, skicklig vårdpersonal klarar 7 doser ur en flaska. Flaskan innehåller officiellt 5 doser. Därför kan vi vaccinera fler än vad vi hittills fått doser till.

Idag börjar vi vaccinera IVA-personal på sjukhusen. Alla vaccinationer registreras i register. Vi väntar på att FHM ska koppla upp oss så att det blir tydligt med exakt hur många som vaccinerats. Vi har exakt koll på vilka som fått vilken dos för att man vid nästa vaccination ska få samma vaccin.

Hittills är sju externa företag anlitade för vaccination i fas 1. De och några till kommer även att anlitas i de kommande faserna. Person i riskgrupper kommer att bli kontaktade sin vårdcentral.

Idag får vi ca får 12.000 doser i veckan. Alla väntar på den stora på vaccinationsvågen som kan ske när Astras vaccin kommer, då får regionen 500.000 doser i veckan.

I den sista fasen, fas 4, kommer alla som kan och har kompetens för att vaccinera göra det, företagshälsovården kommer att ta de stora arbetsplatserna.

Organisering av vaccinationerna sker utifrån lokala förutsättningar, på några platser blir det drive in, på andra ska det ske tidsbokning. Viktigt att det fungerar utifrån lokala förutsättningar och erfarenheter.

Själv längtar jag att vi alla ska kunna ses IRL igen… 💚Väntar du också?

Information från Gunilla Druve Jansson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämden Östra Skaraborg

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *