Inspirerande innovationer!

För andra året i rad genomfördes Skaraborgsdagen i Vara på konserthuset. Dagens tema var innovation, kompetens, turism och företagsutveckling.

Katarina Jonsson, kommunalråd i Skövde, hälsade oss alla välkomna till Skaraborgs Almedalen och att det är gemensamt som vi är starka.

Hon hedrade även Conny Johansson genom att tända ett ljus för honom som fick brinna hela dagen. En fin gest som gjorde att många av oss fick torka tårarna. Tack Katarina!

Första gänget ut på scenen pratade om inspirerande framgångsinnovationer och Tau Petersson berättade om dataspelsutveckling på högskolan i Skövde och om Stunlock Studios. Idag engagerar det 200 spelutvecklare, 500 studenter, 22 spelbolag har bildats och det har gjorts över 90 olika spel.

Joakim Sjöblom berättade om sitt företag ”Mina Tjänster” och det är en app som har koll på vilka abonnemang som vi har tecknat oss på. Appen kan även ge förslag på bättre abonnemang och man kan även lätt säga upp abonnemang som man inte längre vill ha. Idag har Swedbank anlitat företaget och fler företag funderar på att köpa deras tjänster.

Inquire AB är ett företag som jobbar med logistiklösningar och smarta leveranser. Christer Strand, VD, säger att transport – och leveransnäringen behöver tänka nytt. Det fungerar inte att en kund måste vara hemma en hel dag för att vänta på en leverans, vi lever inte så idag. Inquire har tagit fram miljömässigt smarta och kundvänliga leveranser för att möta det behovet.

Nästa pass handlade om att besöka Skaraborg. Klara Börjesson Ahlqvist säger att Skaraborgs natur och kultur är grunden till vår turistnäring och att vi alla behöver hjälpas åt för att få fler som kommer till oss.

Vi har ofta hört från tillverkningsindustrin att det är svårt att hitta rätt utbildad personal. Men även inom turistnäringen är det viktigt med kompetensförsörjning och att vi tänker ur gästens perspektiv, avslutar Klara.

Ett annat företag som jobbar inom turistnäringen är Mewego som tagit fram en app som samlar ihop arrangemang av olika slag. Det finns många olika områden och idag är det över 5000 användare, framförallt i Skaraborg. Häftigt!

För att kunna starta nya företag och utveckla befintliga behövs ibland finansiärer och det handlade nästa område om, Investera i Skaraborg.

Videquus är ett av dessa företag och de har tagit fram en ny och unik tjänst som tar hand om våra hästar på ett annorlunda sätt. Det innebär att man har en kamera uppsatt i stallet som reagerar på märkliga beteenden i stallet. Är det något allvarligt skickas ett larm-sms till ägaren som snabbt kan kolla upp vad som är på gång.

Nudie Jeans är ett företag som tillverkar ekologiskt framställda jeans. De bildades 2001 och har hela tiden haft hållbarhet i fokus och idag säljer de runt 1 miljard jeans per år.

Under passet med Innovativ företagsutveckling var Charlotte Backman med. Hon är idégivare till REKO-ringen. Det är ett häftigt nätverk som växer fort. Idag finns det ungefär 60 ringar i Sverige och den största finns in Skövde med nästan 9000 medlemmar.

REKO-ringen bygger på att sälja lokala produkter utan mellanhänder. Lokala producenter lägger ut sina produkter på en FB-sida och där kan man som medlem teckna sig för vilka varor man vill ha den här veckan. Därefter träffas man på en speciell plats och tidpunkt, sälj- och köp görs och produkterna har snabbt bytt ägare. Ett snabbt och smidigt sätt där producenter och kund möts och det skapar i sin tur ett mervärde.

Det fanns många höjdpunkter under dagen, en av dem var dagens lunch som bjöd på Skaraborgs nationalrätt…. Grynkorv och rotmos. MUMS!

Vill ni bli medlem i ”Grynkorvens vänner” kan ni kolla in deras hemsida och anmäla ert intresse.

En givande dag med mycket inspiration att ta med hem!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *