Svensk mat är en del av totalförsvaret!

Svenskt lantbruk och matproduktion är avgörande för vårt totalförsvar. Detta är högaktuellt i samband med krig och kris och många väljer idag svenska råvaror i butiken.

Det är bra men ska vi ha en långsiktig och hållbar ökning av självförsörjningsgraden behöver förutsättningarna för den gröna näringen bli bättre och försäljningen öka även i fredstider.

Redan innan kriget i Ukraina var det tufft för många lantbrukare med ökade kostnader. Kriget i Ukraina har, förutom allt lidande för de som direkt drabbas, gjort att kostnaderna ökar än mer och det är akut läge för många av våra lantbruksföretagare.

Det behöver göras akuta insatser om inte många lantbrukare ska tvingas lägga ner sina företag och viktiga delar av svensk livsmedelsproduktion slås ut. Dessutom är det tufft för många familjer med ökade kostnader vilket kan bidra till stigande inflation.

Det är många partier som pratar om de höga dieselpriserna och att de ska sänkas och det är ju bra. Problemet är att bränslekostnaderna bara är en del av alla ökade kostnaderna för lantbruket. Priset för gödsel, foder, spannmål, el och insatsvaror har också ökat mycket.

Gödselpriserna har mångdubblats på kort tid när ryska producenter fallit bort. På liknande sätt har priserna på spannmål stigit dramatiskt eftersom både Ryssland och Ukraina är stora producenter.

Prisökningarna på spannmål påverkar även lantbrukare som använder det som foder till sina djur. Mjölkproducenter, uppfödare av nötkreatur och äggproducenter är några av de som drabbas hårt.

Centerpartiet har de senaste månaderna drivit igenom miljardsatsningar till jord- och lantbruket i riksdagen. För att förhindra svensk matproduktionskris och för att kunna bygga upp Sveriges totalförsvar vill vi se nya insatser på 2,1 miljarder utöver det som redan avsatts.

– Ett extra stöd på 1,5 miljarder till företag inom svensk animalieproduktion. Även till växthusföretag och lantbruk som bedriver sitt företag på helt förnybara biodrivmedel och därmed inte omfattas av någon återbetalning av dieselskatt bör få ta del av stödet.

– Återbetalning av dieselskatt för jord- och skogsbruket bör utökas ytterligare, till det maxbelopp som EU-rätten tillåter fram till 30:e juni 2023

– Dessutom bör återbetalningen av dieselskatten gälla retroaktivt från 1:e januari 2022, istället för att börja gälla 1:e juli 2022

– Det nationella stödet till jordbruket, även kallat Norrlandsstödet, på drygt 410 miljoner/år bör tillfälligt utökas med 100 miljoner för 2022. Syftet med stödet är att upprätthålla produktionsnivåerna i jordbruket i norra Sverige.

Idag kommer Centerpartiets förslag upp på finansutskottet och vi hoppas att andra partier säger ja till att bereda vårt förslag och inte avslå det.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *