Kultur och mångfaldsmöte!

image

I veckan var Centerpartiet inbjudna till ”Somalisk Förening i Skaraborg”. Vi möttes av åtta stolta Falköpingsbor som har ett stort samhällsengagemang. Föreningen bildades 7/2- 2015 och är en ideell förening som finns till för alla somalier i Sverige. Deras huvudfrågor är integration, att motverka arbetslöshet och diskriminering. Det finns även en riksorganisation som heter Somaliska Riksförbundet i Sverige.

Intressant att lyssna till deras bakgrund, vad de gör idag och hur de kommit in i det svenska samhället.
De flesta av dem jobbar inom skolans värld, någon inom databranschen eller är egenföretagare. Några av dem har varit i Falköping i sju-åtta år medan någon i bara åtta månader. Är imponerad av deras goda språkkunskaper!

Kvällens aktuella fråga handlade om svårigheten att kunna bli svensk medborgare. Problemet är att deras pass/papper inte ses som godkända i Sverige. Det var samma problem i samband med familjeåterföreningen, att kunna påvisa och styrka sin identitet. När det gäller återföreningen har det till stor del löst sig genom DNA-tester.

Det fungerar tyvärr inte när det gäller att stärka sin somaliska identitet. Det gör att det är svårt och tar lång tid att bli svensk medborgare, upp emot åtta år. Det medför också att de inte kan resa eller söka jobb i andra länder, förutom inom EU.

Jag gläds åt deras vilja att vara med och utveckla Falköping som en bra kommun att bo i. Samverkan och förståelse för varandra är viktiga framgångsfaktorer för att öka delaktighet i samhället tror jag.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *