Kvinnohuset Tranan

I mitt uppdrag som kommunalråd och ordförande för sociala hållbarhetsutskottet träffar jag många människor som verkligen är engagerade i sitt arbete. Elisabeth och Leona som jobbar på Kvinnohuset Tranan i Skövde är två av dem.

Kvinnohuset Tranan startade 1991 och är en idéburen feministisk organisation som aktivt arbetar för att motverka alla former av våld. De samarbetar med åtta kommuner i Skaraborg varav Falköpings kommun är en av dem.

Kvinnohuset Tranan har idag åtta anställda och verksamheten erbjuder bland annat samtalsstöd, akutboende, skyddat boende och beredskapsjour dygnet runt. Parallellt arbetar de förebyggande för att motverka våld i nära relation.

De har även ett 15-tal volontärer som på olika sätt finns i verksamheten och arbetar främst kvällstid då bland annat erbjuder samtalsstöd. Innan man blir volontär blir man intervjuad och får en tre-stegsutbildning och man jobbar i team, tre och tre.

Samarbetet mellan socialtjänsten i Falköping och Kvinnohuset Tranan är viktig. Under pandemin har Tranan sett ett ökat tryck på samtal samtidigt som socialtjänsten i Falköping säger att de ärenden som kommer in är av grövre karaktär.

Kvinnohuset Tranan har även samarbete med Ållebergsgymnasiet och är där en till två gånger per termin. Det här har vi gjort i fem år nu och både Elisabeth från Kvinnohuset och Lena, kurator på Ållebergsgymnasiet är nöjda med samarbetet.

Det finns olika former av våld, psykiskt, fysiskt, sexuellt, ekonomiskt, materiellt och hedersrelaterat våd. Vi behöver naturligtvis arbeta med förebyggande insatser men när det har gått för länge är det jätteviktigt att det finns någon att vända sig till och få både hjälp, både akut och på lång sikt.

Stort tack för en intressant och lärorik förmiddag men framförallt tack för ert engagemang!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *