Låt kommunerna ta mer ansvar!

image

En intensiv dag närmar sig sitt slut. Dagen har varit full av föreläsningar, paneldebatter och mingelsamtal med folk från hela Sverige.

Johanna Jönsson (C), Mona Sahlin (S), Erik Ullenhag (L), Erika Ullberg (S), Ylva Johannson och Ardalan Shekarabi (S), Ayen Ubahle, Anna Heide, SABO och Lena Micko från Sveriges kommuner och landsting var några av deltagarna.

image

Frågor som har lyfts är bostadsmarknad och de utmaningar som vi står inför. Regelverket behöver förenklas, överklagansmöjligheten behöver ses över så att det inte blir ”okynnesöverklagan”. Länsstyrelserna hanterar byggärenden på olika sätt i landet och det är inte okej, detta måste man se över. Det kan inte vara så att allt fungerar i Stockholm och inget fungerar i Falköping!
För att få en bättre inkludering i samhället, oavsett bakgrund, behöver vi tänka socialt hållbart när vi bygger nya bostadsområden. Det kan vara näringsverksamhet och gemensamhetsytor i nedre botten och lägenheter över kan vara ett sätt.

Arbetsmarknad och utbildning är avgörande för att alla människor ska känna sig delaktiga i samhället och det sociala umgänget. Vi måste kunna ha ”enklare” jobb som inte kräver högre utbildning för att få in fler på arbetsmarknaden. Bättre matchning av kompetensbehov och utbildning och språkförstärkta utbildningar och lärlingsutbildning är andra viktiga delar.
Glädjande är ändå att ungefär 80 000 människor per år får jobb idag och arbetslösheten minskar.

Detta och mycket mer har vi pratat om idag, som sagt en intensiv och givande dag!

Lite kloka citat som sagts under dagen…

Ayen Ubahle – Jag hade att välja mellan liv och död men det är inte lätt att börja om, man tappar sin identitet när man kommer till ett nytt land och det tar tid att bygga upp en ny identitet och liv i ett nytt land.

Johanna Jönsson – väntan på uppehållstillstånd är förödande, det bryter ner människor och de vågar aldrig satsa. En syrisk man- i Syrien var jag ingenjör, yogainstruktör osv, i Sverige är jag flykting….Vi behöver se människan!

Mona Sahlin – som mamma och mormor kan vi snart bilda en förening ” vi vill nån gång få bo själva”, vi måste få till ökad bostadsbyggnation!

Erik Ullenhag – Vi ska vara glada för att vi bor i ett land som vi inte flyr ifrån utan som man väljer att komma till.

Mona Sahlin – Vi behöver använd ordet KRIS på rätt sätt så att det skapar utveckling.

Erik Nilsson, stadssekreterare – det finns oerhört många goda exempel där föreningslivet engagerat sig för att möta de som kommer till vårt land.

Billy McCormac – Överklagan är ett bekymmer och handlar ofta om att många inte vill att det ska ”falla lite skugga” på min balkong, Not in my backyard..

Jan Bohman (kommunalråd Borlänge) – vi behöver ut utanför 70-skyltarna, glo och sno idéer från andra kommuner, omvärldsanalys behövs och att ta vara på andras idéer för att slippa uppfinna hjulet igen.

image

Dagen avslutades med Özz Nûjen – Sveriges historia… Han blandade allvar med skämt men budskapet var tydligt…

Citat från Özz…
Man sätter inte sina barn i en gummiflotte om det inte är den sista utvägen…
Att stänga gränsen är ett val som man gör – flyktingarna har inte något val…
Om en nation, om ett folk är rädda – då spelar det ingen roll vilka fakta du lägger fram…Man är inte mottaglig
Vi har råd och plats att ta emot fler – men det är hjärtat som är emot…

Vad tyckte Falköpings politiker om dagen? Lyssna här

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *