Miljö, forskning och utveckling!

Idag har jag varit på studiebesök i Göteborgs hamn, Skandinaviens största hamn som totalt sysselsätter ungefär 22 000 personer.

Hamnen är den enda svenska hamn som kan ta emot världens största oceangående fartyg men för att kunna ta emot de mest djupgående fartygen behöver hamnen muddras så det blir ett ”fridjup” på 19 meter.

I hamnen hanteras i nuläget ungefär 885 000 containrar men har en kapacitet att hantera 1,5 miljoner containrar. Det finns ett nära samarbete med Skaraborgs Logistic Center och de aktörer som finns där.

När jag pratar med VD, Elvif Dzanic om Västra stambanan är vi rörande överens om att den behöver byggas ut för att kunna ställa om mer transporter till järnväg. Kommunerna utmed stambanan har ett upparbetat samarbetet men vi behöver stärka samarbetet näringslivet för att kunna påverka på bästa sätt.

De arbetar för att vara världens mest konkurrenskraftiga hamn och för att vara det krävs både smarta lösningar och utvecklat miljöarbete. Ungefär 60 % av containergodset via Göteborg går på tåg, de har gröna korridorer där hela transportkedjan går på alternativa bränslen och de bygger upp infrastruktur för omställning till el.

När det gäller smarta lösningar handlar det bland annat om att kunna följa varorna. På det sättet kan företagen planera vidare transporter men även att fartygen kan komma in till hamn utan direkt väntetid.

Vi avslutade med en båttur i hamnområdet och det är verkligen stort. Just idag var det inga större fartyg som låg inne även om de vi mötte inte var så små.

På eftermiddagen fick vi information om Life Science inom Sahlgrenska och regional utveckling. Det forskas och arbetas mycket, både inom AI och mer individuell behandling utefter forskningsresultat.

För att kunna ge individuell behandling behöver man koppla forskning, behandling och resultat närmare patienterna. Det försvåras tyvärr idag då systemen inte är synkade och patientjournaler inte kan ses mellan olika system.

Mycket intressant att höra om allt utvecklingsarbete och samarbete som är på gång rund Sahlgrenska och området vid Astra Zeneca.

På frågan om varför och för vem är svaret självklart – det är till nytta för den enskilda patienten!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *