Veckans studiebesök har varit väldigt olika när det gäller säkerhet, teknikutveckling, storlek på företag och så vidare. Vi har varit på företag där hörselskydd och skyddskläder inte funnits överhuvudtaget, företag som haft minutiös säkerhet när det gäller besök. Företag som fortfarande jobbar med traditionellt hantverk till högteknologiska företag.
Idag var det studiebesök på Superior JoiningTechnolgies. Ett företag som tillverkar saker till 17 olika flygplan, instrument till läkemedelsindustrin och mycket annat. De tillverkar delar som redan idag är godkända på marknaden, samtidigt jobbar de med att ta fram nya designer för att förbättra produktionen. Säkerheten är A och O när det gäller flygplansdelar och det är mycket regler, certifikat och pappersarbete som ska skötas.
Teresa Beach-Shelow och hennes man startade företaget i sitt garage 1992 och sedan dess har de bytt lokaler fyra gånger, varje gång har de blivit fem gånger större och har idag 25 anställda.
Det märks att de jobbar mycket med arbetsmiljön på företaget. Det är speciella lysrör som ska ge mycket ljus, golvet är ljust för att möta upp ljuset från lamporna, det är många fönster så att dagsljuset kan komma in. De flesta arbetsplatserna har ”ett eget fönster”. Det är rena, fräscha lokaler där de gör de ”smutsiga” arbetsmomenten i ett tillstängt rum.
På en av arbetsplatserna testade de alla delar som ska användas eller lämna fabriken och det var intressant att se hur de gjorde. Nu hade de precis köpt in en större maskin och en lyftkran så att de kan ta emot större objekt som ska testas. Dessutom har de köpt in en 3D skrivare så alla prototyper görs i den först för att se att de funkar.
I samband med lunchen fick vi möta verksamhetsledare för RAEDC , organisationen som vi tidigare i veckan fick information om.
Eftermiddagens företagsbesök fortsatte i flygets tecken och vi åkte till Woodward, ett stort företag en bit utanför Rockford. De har två fabriker, den vi var i invigdes 2015 och var sex fotbollsplaner stor.
De gör 13 olika delar till flygplan idag, 1990 gjorde de en. Företaget växer och de har som mål att växa upp till 20 gånger mer än idag innan 2021. De tillverkar ungefär 20 % av sina flyplansdelar i fabriken, övriga 80% har de andra leverantörer som gör åt dem. Däremot kontrollerar de själva alla delar som de sedan skickar till slutkund. General Electric är deras största kund.
God arbetsmiljö och minskad miljöpåverkan arbetades det med och i taket fanns solpaneler. När solen är framme tillräckligt slås ordinarie ström till lamporna av och solenergin går in istället. De hade, precis som företaget på förmiddagen, öppna kontorslandskap för att det är bättre för arbetsklimatet. De såg fördelar med att personalen kan se, höra och prata med varandra utan stängda dörrar. Tvärtemot hur vi oftast gör i Sverige!
De har sammanlagt 1650 anställda på fabrikerna, 500 på den vi var på. De hade mycket robotar och allmän teknik men ansåg inte att robotarna tar människornas arbete. För att robotarna ska kunna skötas behövs välutbildad personal, däremot ska inte personalen göra de monotona arbete som en robot kan göra…
Av sekretesskäl fick inga foton tas men en bild utanför fick jag till 🙂
Två intressanta studiebesök som verkligen ligger i framkant när det gäller teknik och arbetsmiljö!
För tio år sedan startade samarbetet mellan Lidköping och Rockford och i kväll var det
10-årsjubileum. Vi var i ett gammalt bryggeri,Prairie Street Brewhouse, som har renoverats och är ett stort eventhus idag. Grattis till Lidköping och Rockford!
Det gjordes en presentation av vad som gjorts under de här åren och alla som kom från Sverige fick gå upp på scenen och presentera sig. God mat och gott sällskap…Vad kan man mer önska sig?
Tyvärr är det sista kvällen i Rockford och det blev många farväl, det känns lite sorgligt.
Samtidigt är det skönt att få komma hem. Det har varit en intensiv vecka och imorgon ska vi äta lunch på handelskammaren i Chicago innan planet tar oss hem till Sverige igen.