Naiv eller tidsoptimist?

Efter en intensiv vecka i USA  trodde jag i min enfald att det skulle bli lite lugnare när jag kom hem men oj vad fel jag hade!
Dagarna har varit fulla med möten, möten och möten. Kvällarna med möten och utbildning. Roligt, intressant men för lite tid till annat, bland annat att blogga, så idag får det bli en liten summering av de senaste veckorna 🙂

Har ju tidigare sagt att jag går på en engelska kurs och det medför prov…Har nu haft två prov och inväntar svaret på prov två. Vet att jag är godkänd men inte vilket betyg det blir. Olidligt spännande! 😉 Är länge sedan jag satt i skolbänken och det märks men jag läser engelska böcker, lyssnar på engelska ljudböcker, ser på filmer utan svensk text och så vidare. Veckan i USA var nyttig även när det gäller språket.

image image

Jag är gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp i Falköping och vi har möte en gång i månaden. Det senaste året har jag valt att ha möten runt om i kommunen och det senaste mötet var i Stenstorp, på Gunvor Johdets bonadssamling. Det är fascinerande att Gunvor själv, trots hennes stora intresse för handbroderade alster, inte broderade något själv. Hon har istället samlat in alla bonader och dukar som andra har gjort. En imponerande samling!

image

Kunskap kan man aldrig få för mycket av och just nu går jag även en utbildning som heter ”närodlat ledarskap”. Hur fungerar ett gott ledarskap, hur får man fler människor att bli engagerade, hur hanterar man konflikter? Detta är personliga utvecklingsfrågor som ska pågå hela tiden, det finns alltid något man kan förändra och förbättra.

Skolorganisationens framtid i Falköping är en oerhört viktigt fråga och den diskuteras mycket i olika forum just nu. Under måndagen var det möte med kommunens förskolechefer och rektorer där vi diskuterade rapporten som PWC har lämnat. Vad är fördelarna och nackdelarna med små och stora skolor? Hur påverkar det våra barn om en skola läggs ner? Hur påverkar det samhällsekonomin? Hur når vi bättre resultat på alla våra skolor oavsett storlek? Hur får vi fler legitimerade lärare att jobba i vår kommun? Kan vi införa fjärrundervisning i vissa ämnen där vi inte får tag på legitimerade lärare? Många frågor som vi behöver fortsätta att diskutera med invånare i kommunen, professionen och våra barn. Tanken är att det ska finnas ett förslag till beslut i slutet av året eller början av nästa år.

image

Kommunen har ungefär 3200 anställda och det rör sig hela tiden, några går i pension några slutar eller utbildar sig till något annat. Några gånger per år har vi en introduktionsdag för nyanställda där vi berättar om hur kommunen fungerar, vilka mål vi har och vilka rättigheter och skyldigheter man har som anställd. Personalen är det viktigaste vi har och vi försöker hela tiden utvecklas för att bli bättre arbetsgivare. Vi har stresshantering, rökavvänjningskurser, kommungym, kulturella aktiviteter, vi inför ”rätten till heltid” och mycket annat.

Gårdagen innebar mötesrace! Onsdagsberedning 8-10 där aktuella frågor diskuteras. Den här veckan var det översiktsplanen, förtätningsstudie i Falköpings tätort, reglemente för verksamhet- och ekonomistyrning och ett akut ärende som handlar om vi kan få fler tågstopp framöver.
Klockan 10 kom patientnämnden och berättade om hur de arbetar och vart man vänder sig om man inte är nöjd med vården man fått.
Efter lunchen var det möte med KSAU, kommunstyrelsen arbetsutskott. Där tog vi beslut om att anställa Karina Bronell som skolchef, markanvisningstävling för kvarteret Prästgårdsgärde, samverkansöverenskommelsen mellan Falköpings kommun och lokalpolisområde och många fler ärenden.

Dagens sista möte började 18.00…Kan säga att man blir lite trött efter en mötesracedag!

image image

Idag har jag varit på ett intressant möte med Länsstyrelsen som handlade om de regionala miljömålen. Det ska tas fram åtgärdsprogram för att minska miljöpåverkan och vi var många som påpekade att det måste finnas flexibilitet i hur man når målen. Det ser olika ut i alla kommuner och det måste finnas utrymme för att jobba på olika sätt utefter de förutsättningar som finns.

Är det dags för soffhäng nu då? Nix, nu är det sista utbildningstillfället i ”närodlat ledarskap”. 🙂

Som tur är fick jag dyka lite i helgen som var, det var härligt att få komma i vattnet igen även om det börjar bli lite kallt nu. Men det finns mycket att titta på, som den här söta lilla bläckfisken (Squid).

image

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *