Samarbete över gränserna

För några veckor sedan röstades Stefan Löfven ner som statsminister och risken för extraval kom upp.

Jag och många med mig vill inte ha ett extraval och jag hoppas att man ska hitta en väg fram som gör det möjligt att undvika detta.

I veckan blev jag intervjuad av David Moberg, Skaraborgsbygden, angående vårt ”unika” samarbete i kommunen som trots olika ideologier fungerar bra.

Artikeln i sin helhet;

”Att Centerpartiet stänger dörren för samarbete med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är den stora stötestenen i regeringsbildningen efter att Stefan Löfven avgått.

Men i Falköping fungerar samarbetet mellan C och V bra.

– Vi behandlar varandra med respekt och alla känner att de blir lyssnade på, säger Karola Svensson (C).

Under mer än ett decennium styrdes Falköpings kommun av en ohelig S-C-KD-allians. När det samarbetet sprack 2019 tog en än mer ohelig majoritet bestående av M, C, KD, L, MP och V över.

– Det har funkat oerhört bra. Vi har det gemensamma målet att driva kommunen framåt med respekt för att vi har olika ideologier. De frågor där partierna står långt ifrån varandra drivs inte så hårt nu, säger Karola Svensson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hon menar att de olika partiernas skilda utgångspunkter skapar ett mervärde i samarbetet.

– Vi har väldigt bra diskussioner och får perspektiv som vi kanske inte hade fått annars. Det finns ett värde i att vi är olika.

Det brukar sägas att politik är mindre ideologisk och mer pragmatisk på lokal och regional nivå jämfört med på riksplanet. Karola Svensson är väl medveten om att hennes partiledning verkar i ett politiskt landskap med skarpare ideologiska skiljelinjer än vad kommunledningen i Falköping gör. När det gäller C:s samarbeten i riksdagen ställer hon sig därför bakom partilinjen.

– I en kommun blir det mer praktiska frågor att lösa. Vi måste fixa det som sker här och nu. På riksplanet drar man upp linjer för hela landet.

Karola Svensson konstaterar att C:s ideologi är markant olik både SD:s och V:s, men hon drar sig inte för att säga att ett samarbete med SD är värre.

– Ett samarbete med Sverigedemokraterna kommer inte att ske. Skulle det hända lämnar jag och många med mig Centerpartiet.

Den inställningen gällde också när den nya majoriteten i Falköpings kommun sjösattes.

– Vi höll linjen mot SD. Vi står extremt långt ifrån varandra och den ideologiska skillnaden går in även på lokala frågor. Därmed inte sagt att jag inte pratar med SD. Att ta en fika med demokratiskt valda politiker har jag inga problem med. Vi pratar med alla, men vi väljer vilka vi samarbetar med.

Karola Svensson hoppas att regeringskrisen kan lösas utan extraval. Hon poängterar att det är kort tid till ordinarie val nästa höst och att det handlar om att enas om en enda budget. Dessutom ska ett kyrkoval hållas i höst och att blanda in ett riksdagsval i kampanjarbetet kan riskera att göra det rörigt för väljarna.

– Jag tror att de allra flesta partier vill undvika extraval och försöker hitta en lösning. Gör man inte det står vi ändå inför ett extraval, men det är inte alls säkert att vi har ett klarare parlamentariskt läge efter det.” David Moberg, Skaraborgsbygden

Samtal pågår på riksdagsnivå och vi får hoppas att man hittar en lösning som håller fram till nästa val för det tror jag är bäst. Därefter får väljarna återigen säga sitt och nytt arbete påbörjas med att hitta samarbetsparter där både politik och ideologier får plats.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *