Sjöborre, kuddsjöstjärna och mängder med hummer

Sverige är fantastiskt på land och minst lika fantastiskt under ytan. I helgen har ett mysigt gäng från Hjo Dykarklubb varit i Grebbestad och dykt med Bröderna Klemmings dyk i Kosterhavet.

På första dyket såg vi Kuddsjöstjärnor och en hel ”drös” med stora fina humrar förutom att det var ett vackert naturdyk. Den här gången var det kargt och stenigt första delen av dyket och vacker växtlighet under den senare delen och variationen är så häftig.

Andra dyket hade mer av den karga naturen men även här såg vi många humrar och en del sjöborrar. Sjöborrarna är vackra där de sitter lite här och där och lyser upp i den annars lite färglösa kargheten.

Sjöborre, foto Karola Svensson

Helgens tredje dyk…Vi såg en Sjurygg! Lite senare såg vi en hummer som fått tag i ett riktigt skrovmål, en manet. Den låg på maneten och mumsade för fullt när vi kom och den såg för rolig ut med allt ”fluff” runt sig. Synd att jag inte hade kameran med mig 🙁

Det var ganska ruffigt väder och vågorna var 2-2,5 meter höga lite längre ut så sista dyket fick bli mer inomskärs. Det var fint naturdyk men inte så färgstarkt eller så djurrikt som de andra dyken men ändå härligt.

Foto Karola Svensson

Däremot var det många brännmaneter och de är jättefina att titta på med sina orangeröda färger och sina långa vita trådar men inte så roliga att komma nära. Jag tror dessutom att dessa trådar har specialiserat sig på att hitta de få hudområden som inte är täckta av dräkt, mask, handskar och huva.

Jag såg en kort, cirka 1,5 dm lång tråd, som jag inte hann väja för och vips hade den lagt sig på överläppen…Den lille rackaren! Som tur är går svedan över ganska snabbt och så får jag tänka att de ändå är vackra när de är på avstånd.

En riktigt härlig dykhelg, nu längtar jag efter mer dykning.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *