Stolthet!

image

Summerar landsbygdsriksdagen…Det har varit givande och intensiva dagar. Många olika seminarium, samtal och möten mellan olika människor.

Under gårdagen var jag på ett seminarium som migrationsverket hade och jag blir bedrövad…det tar 12-14 månader innan de asylsökande får besked och dessförinnan får de egentligen inte göra någonting. Som tur är har det luckrats upp lite och jag vet att studieförbunden fått pengar för att kunna hålla språkcirklar.

Idag kartläggs utbildning och yrkeskunskap i samband med att migrationsverket utreder de som kommit till Sverige och det är ju bra….Det är många som är läkare, tandläkare, lärare med mera. Många av de som kommer är engelsktalande och det borde vi kunna ta vara på bättre.

Jag tänker att vi behöver förändra systemen så att även om de inte lärt sig svenska än så kan de vara med som praktikanter inom sina yrken tack vare att de kan engelska. Detta skulle göra att de både lär sig svenska och att de håller igång sina yrkeskunskaper. I området runt Västervik jobbar de på det sättet och det har visat sig att de har just många läkare med specialistkunskap. Bland annat en hjärnkirurg. Jag kan tänka mig att har man inte praktiserat sitt ”hantverk” under några år så har man tappat så mycket att det är svårt att ta igen. Slöseri med resurser som jag ser det.

Det finns en utbildning som heter Korta vägen som folkuniversitet håller och som vänder sig till utlandsfödda akademiker som har akademisk examen eller minst 3 års akademiska studier från hemlandet.

På eftermiddagen var jag med på ett seminarium som handlade om balans mellan stad och land och hur man kan skapa den. Några idéer som kom upp var att vi behöver respekt och förståelse för varandra och att vi behöver tydliggöra att vi inte tär på varandra utan att stad och land kompletterar varandra. Det är även viktigt att vi tänker glesbygd-landsbygd-tätort och stad på kommunal, regional och nationell nivå.

Ett annat sätt är att landsbygdssäkra besluten eller göra gemensamma projekt mellan stad och land. Men även att få alla att förstå att det är lika långt mellan stad och land och mellan land och stad. Det kan låta tokigt men jag möts ofta av att det är sååå långt att åka till ytterområdena för att göra något medan det ses som en självklarhet att alla som bor i ytterområdena ska åka till stan för att göra samma sak.

image image image

På morgonen idag var det trissdragning på scenen, spännande värre! Kvinnan som skrapade tyckte det var riktigt nervöst, både med mikrofonen och med skrapet:-).

Grattis till 100 000:-

image

Slutsummering av helgen….Roligt att träffa många, både gamla och nya vänner och jag har fått med mig mycket energi och många bra idéer.

Slutkommentaren på scenen…Fastlandet är en del av ön….med glimten i ögat från en stolt Gotlandsbo 🙂

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *