Landsbygd, energi och engagemang

image

Landsbygdsriksdagen inledes med 18 olika temaresor som vi kunde välja mellan. Livsmedelsförädling, turistnäring, produktiv skogsmark, fiskenäring, grön energi och kultur och natur som tillväxtmotor var några av de temaresor vi kunde välja mellan.

image image

Mitt val blev ”Helt enkelt en grön resa med energi”. Första stoppet var på ”Grönt Centrum” som bildades för 1 1/2 år sedan. Här har man Naturbruksgymnasie, ekologisk mjölkproduktion, konferenser med mera. Till hösten hoppas de kunna starta en YH-utbildning i lammuppfödning/produktion. I ett av husen hittar vi ”Matverkstad” där ett gäng lokala livsmedelsproducenter hyrt in sig för att kunna förädla sina produkter. Till hösten anordnas SM i fårklippning… Ska nog inte anmäla mig dit trots mina nya kunskaper 😉

image

Nästa stopp blev hos Ola Wiman och ”Got Fire”.Företaget startade 1962 av Olas pappa som så drev en mekanisk verkstad men med stort intresse för värmesystem. 1991 tog Ola och hans bror över företaget och inriktningen på företaget blev reparationer, värmesystem och bioenergi. Sen har företaget utvecklats både inom produktutveckling och på nya marknader. Idag har företaget 20-25 återförsäljare och huvudmarknaden är Sverige, Finland, Norge och England. Sedan 2008 har de ett samarbete med Kroatien och 2013 kom de in på Canadas marknad.

image  image

På väg igen…Nu till ”Gangvide Farm”, ett lantbruk i förändring. De började med potatisproduktion och förpackning av dessa. När branschen ändrade sig sålde de av det mesta av maskinparken och började med typ allt annat man kan tänka sig. Idag driver de camping, fordonsutställningar, de föder upp kaniner för ”uthyrning” till turisterna där de får mata och gosa med härliga små djur. De jobbar med att bli självförsörjande på förnyelsebar energi och har stora ytor med solpaneler. Just nu bygger de ett byggnad med duschar och toaletter och där har de solpaneler som ska värma upp duschvattnet. Här fick vi även lunch och saffranspankaka till efterrätt. Ett stort tack till Kickan och Per för att ni delade med er av ert engagemang!

image

Nu närmar sig resan sin slutstation…En biogasanläggning som invigdes 2011. De tar emot både matavfall, slaktavfall, rotfrukter som blivit över och fastgödsel som de sen gör biogas och biogödsel av. Under ett dygn tar de emot ungefär 30 ton matavfall och slaktavfall plus lika mycket fast material. På Gotland har man lite olika insamlingssystem av sopor. Man kan välja att ha två tunnor, en för matavfall och en för brännbart, en gemensam tunna för alla sopor eller att lämna enbart brännbart och ha en egen kompost. Det är ungefär som hos oss men den stora skillnaden är att man väger soporna och sen betalar man utefter det. Kanske är ett bättre sätt att få ökad sopsortering?

image

På kvällen var det sen dags för invigningen av Landsbygdsriksdagen 2016. Vi är drygt 700 deltagare från 16 länder som är på plats i Almedalsparken för att vara med på invigningen. Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht invigningstalade och under invigningen var det även prisutdelning till ”Sveriges grymmaste håla” som gick till Mellerud och Hela Sveriges stora Landspris som gick till Carina Blochmann som är en entusiastisk eldsjäl på Fårö.

image

Kvällen avslutades med lite mat och mingel och det var kul att återigen få träffa många av mina tidigare kollegor från min tid som verksamhetsledare i Hela Sverige ska leva, Skaraborg

image

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *