Trotsiga eller modiga kommuninvånare?

I kväll var det medborgardialog om översiktsplanen igen och det var förvånansvärt många som hade trotsat vädret och kom till Medborgarhuset för att prata kommunens framtid.

En del av kvällens samtal var att berätta om vad som är på gång i kommunen eller varför förslaget som är ute för dialog ser ut som det gör.

Några av förslagen som kom upp i de olika grupperna var att bygga ut gång- och cykelvägar i takt med att man bygger ut nya områden, gång- och cykelväg till Skyberg, förtätning av byggnation istället för att ta ny bra jordbruksmark i anspråk.

Andra delar handlade om blandad bebyggelse, både i tätorten och på landsbygden liksom möjligheten att kunna bo på landsbygden, fler bostäder för äldre men även närhet till vård och skola, natur och kultur.

Flera grupper hade skrivit om minskad trafik/bilism i tätorten, utvecklad kollektivtrafik, grönare stad med träd, grönytor och växtlighet och ett levande flygfält, både för flygintresserade men även av beredskapsskäl.

De flesta grupperna skrev om fler butiker, diversifierad handel och ett levande centrum. Jag pratade med några som tycker att det är trist att butiker lägger ner och undrade varför. Ett av svaren är att om en butik ska ha tillräckligt underlag för att kunna drivas behöver alla vi som bor i kommunen handla lokalt.

Det fungerar inte att näthandla eller åka till större städer för att handla och samtidigt tro att butikerna i till exempel stadskärnan ska ha kundunderlag nog. Fler kunder, bättre underlag för att kunna driva sin butik/företag gör att vi får, om inte fler butiker, så kanske de som finns är kvar. Handla lokalt är alltså en del av lösningen.

Som avslutning på dialogerna får alla fyra gula, blå, gröna och röda klisterlappar som de ska sätta ut på kartan. De gula är för framtida bevarande av området/platsen, blå för verksamhetsområde, gröna för natur och röda för bostadsområde. Många ”pluppar” blev det 🙂 .

Det var många bra samtal under kvällen och ett av dem var med ett nyinflyttat par som sa; det är så roligt för vem man än pratar med så säger alla att det är så bra att Falköping är en bra plats att bo på.

Tack för bra samtal och för att ni var modiga och trotsade vädret! Hoppas det gick bra att ta sig hem.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *