Välbehållen efter 99,5 år på Vätterns botten

19 november 1918 lastades ångbåten S/S_Per Brahe i Jönköping med symaskiner, järnspisar och plogbilar. All last fick inte plats utan man lastade ett stort antal tunnor med fruktmos på däck. Allt som oftast var Per Brahe överlastad och det fanns gånger som båten var så tung att den tog i botten om det inte var så djupt.

När båten kom till Gränna lastade man på sex ton potatis och två ton päron ytterligare och familjen John Bauer gick på för att åka till Stockholm.

Under kvällen blåste det upp och när båten närmade sig Hästholmen flyttade sig lasten och båten sjönk.

Några år senare lyckades man bärga båten, renovera den och ta den i trafik igen.

För två år sedan letade vi efter platsen där Per Brahe förlist och nästan 100 år senare kan man fortfarande se nedslagsplatsen.

Förra sommaren var det några dykare från St Helena sportdykarklubb som dök där och en av medlemmarna hittade en symaskin som fortfarande låg kvar.

Ulf Rynning

Vi brukar inte ta upp saker när vi dyker men den här gången tyckte Ulf att det var så mycket historia runt den här symaskinen att den borde lämnas in på Husqvarna museum.

Efter 99,5 år på Vätterns botten var den riktigt välbehållen. Trots påväxt kan man fortfarande se de vackra mönstren som finns på symaskinen.

Idag står symaskinen precis vid ingången på Husqvarna museum och det är verkligen mycket historia runt den.

Är ni i närheten tycker jag att ni ska passa på och besöka museet, det finns mycket att se.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *