I höstas startades Hjo Dykarklubb upp och i helgen har klubben i samarbete med Hjo kommun rensat i Hjo hamn, badplatsen utanför Guldkroksbadet och vid Varpets badplats i Mullsjön. Bra initiativ av kommunen!
Klockan nio på lördagsmorgonen var vi på plats för att ”stassa om” till dykdräkter och sätta upp dykflaggor för att folk skulle veta att det var dykare i vattnet. Vi var åtta dykare som dök i omgångar och några som hjälpte till från land med att plocka upp däck och skräp som vi skickade upp.
Det var mycket alu-burkar, glasflaskor, däck, glaskonserver typ tacosås, verktyg, handdukar och kläder som vi plockade upp under dagen.
Lite roligt var det att vi hittade en gammal brandspruta som tillhört ångaren Trafik och föreningen S/S Trafiks vänner blev glada att få den tillbaka.
Ett annat roligt fynd var den gamla knoppölsflaskan som tillverkats i Årnäs någon gång mellan 1890-1900 så den har legat ett tag.
Under dagen var det barnfamiljer som gick och plockade skräp och fimpar på andra ställen i hamnen så vårt arbete fick ”ringar på vattnet/land”.
Har sagt det förut, skräpet försvinner inte bara för att det inte syns. Nedbrytningstiden för alu-burkar är 200-500 år och glas tar uppskattningsvis 1 miljon år för att brytas ner.
Plastpåsar, fimpar och PET-flaskor stannar också kvar väldigt länge i naturen. Till slut ”försvinner” de för ögat men efterlämnar i stället små mikroplastpartiklar som stannar kvar i naturen och vattnet i hundratals år.
Många kanske tror att Vättern inte har problem med mikroplaster eftersom den ser så ren ut och att det är många som får sitt dricksvatten från Vättern men Örebro Universitet har gjort studier som visar på att det finns mer mikroplaster i Vättern än utanför Kaliforniens kust och längs med Östersjökusten.
Så skärpning till alla som slänger skräp och fimpar i naturen och i våra vatten!
Under dagen hade vi självklart lite fika men det hjälper inte, efter tolv timmar var det skönt att komma hem och ta en varm dusch för det blir ganska ruggigt i kroppen.
Under söndagen rensade vi Varpets badplats där vi hittade en del trasiga flaskor som kan bli förödande om någon trampar på dem när de hoppar i för att bada. Lite däck, burkar och plastpåsar fick vi ihop under dagens skräpplockardag.
Dagen avslutades med lunch och vi är nog alla lite trötta i kroppen men väldigt nöjda med vår insats.
Stort tack till alla som hjälpte till och ett extra tack till Eva, Bjarne, Frida, Tina och Jocke på Hjo kommun som servade oss hela dagen på land!