Låt ingen bestämma vad som är möjligt för DIG!

Idag fick det bli en mjukstart på dagen med lite simning i hotellets utomhuspool. Jag trodde nog att den var längre men med nio meters pool blev det många vändningar. Men det var skönt att få komma i vattnet lite innan dagens program drog igång.

Det är en speciell känsla när 700 härligt glada centerpartister samlas på ett ställe. Många samtal, nya ansikten och många skratt och när Annie kommer upp på scenen blir det verkligen jubel. Kommundagarna är inledda!

I Annies tal lyfter hon några av valrörelsens viktiga frågor och det handlar om valfrihet inom vård, skola och omsorg. Det handlar om trygghet med fler poliser, en stärkt rättskedja och skärpta straff för attacker mot vård- och blåljuspersonal.

Men vi behöver även jobba för att minska vårdköerna i landet och att vi kan ha bra vård i hela landet! Vi behöver förenkla för, och minska på kringkostnader för företagen i Sverige.

Annie slutar sitt tal med budskapet – ”Tillsammans kan vi vinna valet ge Sverige ett nytt ledarskap.

Efter talet startade alla föreläsningar upp och jag valde att gå på ”Tryggare barn och unga”. Det handlade om hur vi kan minska och motverka mobbing och de var överens om att lärarens roll är oerhört viktig för barnen. Att bli sedd och att någon vuxen tar ansvar och säger ifrån.

Vi pratar mycket om lärmiljöer i Falköpings kommun i samband med den nya skolorganisationen. Att vi ska se till att lärmiljöerna, både inne och ute, upplevs trygga, de ska vara trevliga och locka till lärande.

På seminariet pratade man just om hur viktigt det är med bra lärmiljöer, både fysiska, pedagogiska och psykocociala miljöer och att de måste samspela med varandra.

Organisationen Friends berättade att mobbing under ett år kostar samhället ungefär 17,5 miljarder. Tänk vad mycket förebyggande saker vi skulle kunna göra istället!

De fortsätter med att antimobbingarbete aldrig får vara relaterat till en person eller en liten grupp för det är sällan det ger ett gott resultat. För att kunna lyckas gäller det hela tiden, det är ett gemensamt arbete som måste göras för att skapa trygghet och minska mobbing och utanförskap.

Sofia Jarl, Centerkvinnorna tar upp området Metoo och de barn som på olika sätt blivit utsatta av någon form av sexuella trakasserier.
Det är skrämmande att läsa och höra hur vi vuxna ibland bara ser på när våra medmänniskor, oavsett ålder eller kön, blir utsatta för trakasserier. Bättring!

Efter lunch kom dagens överraskning, regeringen kom på besök…Ja den kommande regeringen alltså 🙂

Det var härligt att se vilken gokänsla det var mellan de fyra partiledarna, det bådar gott för kommande förhandlingar. På frågan om de trodde att de skulle hitta en gemensam väg fram svarar de allihop ett starkt JA. Annie säger att kunde vi lägga fram 300 gemensamma förslag förra året så kommer vi hitta vägar fram även i år.

Mitt nästa seminarium handlade om att ”Stoppa klyvningen av Sverige”. Det handlade mycket om samspelet mellan företagare och kommun. Att man behöver förstå varandra för att det ska bra och det är lika viktigt åt båda håll.

Tycker om arbetssättet som de har i Järvsö där man jobbar med mål och medel. Inget konstigt kan man tycka men de tydliggjorde skillnaden. De började med att enas om målet som var en levande bygd som utvecklas. Medlet är en ökad turistnäring. Ofta börjar man tvärtom, målet är ökad turistnäring för att utveckla näringslivet.

Jag tilltalades av deras tankesätt som medfört att de ökat sin befolkning och på så sätt också breddat kompetensen i området som i sin tur medfört att företagarna har lättare att anställa rätt utbildad personal.

Dagens sista seminarium hölls av Aron Anderson, en kille som visar att det går göra saker som man kan tycka är omöjliga.

Aron fick cancer när han var sju år, fick cellgiftsbehandlingar men tumören ville inte försvinna. Det blev operation och i samband med den skadades mycket nervtrådar och Aron fick svårt att gå.

Han berättade om olika händelser och människor som påverkat honom och jag blir grymt imponerad när han berättar om sina äventyr.

Jag som har två ben som fungerar skulle aldrig få för mig att bestiga Kebnekaise eller Kilimanjaro. Inte heller simma över Ålands hav, 37 kilometer men det har Aron gjort.

I samband med att han gjort sina äventyr har han även samlat in pengar till barncancerfonden. Simningen över Ålands hav tog tretton timmar och samlade in drygt 350 000 kronor. Tretton timmars crawl där benen inte hjälper till…jag blir trött i armarna bara jag tänker på det.

Han berättade vad som motiverade honom och några av ”visdomsorden” han skickade med var – Sluta aldrig kämpa och se dina möjligheter!

Aron delade även med sig lite knep som gör att han orkar simma i tretton timmar eller bestiga Kilimanjaro. Han stakar ut micromål som är rimliga att nå, han hittar en anledning, motivation till varför han tar sig an en utmaning och han känner stor tacksamhet. Saker kunde varit värre.

”Det handlar inte om vad vi har för förutsättningar utan vad vi gör med de förutsättningar vi har” och jag kan känna att vi borde nog tänka så lite oftare än vi gör.

Vid ett av äventyren var det några som talade om för honom att han inte skulle kunna utföra det han bestämt sig för. Han tvekade lite grann men bestämde sig för att genomföra det ändå. Vad var det värsta som skulle hända? Att han fick bryta och åka hem igen?

Aron avslutade med ett citat som jag tar med mig –

Stort tack för mycket inspiration!

 

Dagen har varit intressant och lite mör var jag allt när det var dags för dagens sista aktivitet, bankett med dans. Alltid lika roligt!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *