250 möjligheter

IMG_1556

Konferensen 250 möjligheter handlar om utveckling, vikten av att stad och land ser varandras möjligheter och att vi behöver tänka ”utanför boxen”.

Många ungdomar väljer att flytta från sin hemkommun för att utbilda sig i en annan kommun/stad. Problemet är att de inte kommer tillbaka. 250 kommuner tappar i befolkningsmängd och det påverkar demografin, skatteunderlag och så vidare. Hur gör vi för att vända den här trenden? Hur gör vi för att de som väljer att bo kvar trivs och utvecklas?
Det är bevisat att utbildningsnivån på arbetsmarknaden, kultur och fritidsaktiviteter och skattenivån är några av de faktorer som påverkar att man flyttar tillbaka till sin hemkommun. Läs gärna mer på Charlotta Mellander blogg.

Nästa föreläsare är Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan i Kramfors. Han lyfter att ”Jante” är det största hotet mot utveckling. Han jobbar utefter OJANTE! Sunt tänkt tycker jag.

På skolan har man precis som i många andra skolor haft svårt att rekrytera modersmålslärare. Det har de löst genom fjärrundervisning. Det medför att eleverna kan få tillgång till lärare med behörighet och att kommunerna kan minska sin kostnad genom att samverka med andra. Det här tycker jag att vi ska kunna använda inom fler ämnen. Det medför att små skolor kan finnas kvar och ändå ha behöriga lärare.

Hans Abrahamsson lyfter Stad och land- hand i hand. Vi måste inse att båda delar behövs för att kunna utvecklas som land.

IMG_1558

300 deltagare inspireras av Patrik Andersson, som berättar om Somalia Bandy. Som vanligt blir det många skratt och en del tårfyllda ögon när han berättar om sitt projekt.

konserthus

Kvällen avslutades i kulturhuset Spira med sång, många bra samtal och god mat. Ser fram emot en intressant dag imorgon då konferensen fortsätter.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *