Årets Folkhälsopris går till…

Varje år delar kommunen ut ett Folkhälsopris till förening eller privatperson som på olika sätt jobbat för att främja hälsa, goda livsvillkor och levnadsvanor.

Det är lika roligt varje gång vi får in nomineringar och det är lika svårt varje gång att välja någon bland dessa.

Foto: David Jönsson, Falköpings kommuns kommunikationsavdelning

I år gick priset till Rädda Barnens läxhjälpsverksamhet och priset delades ut i samband med deras våravslutning. Det var bara ordförande Birgitta och sekreterare Monica som visste något så det blev verkligen en överraskning för alla andra vilket gjorde det extra roligt.

Här är motiveringen:

Det finns ett talesätt som säger att man lär sig något nytt varje dag och jag lärde mig mycket nytt när jag pratade med alla engagerade människor.

Visste du att det är Rädda barnen som står bakom arbetet med jul och nyårshälsningarna i Falköpings tidning? På det sättet kan de få in pengar för att bland annat genomföra en resa för barnfamiljer till Astrid Lindgrens värld varje år. De är även med och sponsrar/jobbar på Familjelördag och har under ett antal år haft just läxhjälpsverksamhet på Åttagårdsskolan.

”Här kommer lite historia om Rädda barnens arbete när det gäller jul och nyårshälsningarna. Texten kommer från Gunnel Molin vars mamma Ruth Blom var en riktig kämpe när det gäller arbetet med jul och nyårshälsningarna.

Enligt Gunder Carlsson, mångårig medarbetare på Falköpings tidning, började tidningen i egen regi ta in namn på Falköpingsbor som önskade sina vänner en God Jul och Gott Nytt År redan på 1920-talet.

Rädda Barnens lokalavdelning i Falköping startade den 3 mars 1943 och i FT finns ett klipp sedan juni 1943 med en intervju av första ordföranden Signe Sjöqvist (doktorinna) som hade varit på en konferens i Stockholm (riksmöte) där ca 60 ombud från landet deltog.

Av denna artikel framgår att lokalföreningen startade 3 mars och att den under de första tre månaderna lyckats samla in cirka 3500 kronor och att man skulle få biljettintäkterna på Svenska flaggans dag på Odenplan 6 juni.

När det gäller jul och nyårshälsningarna finns ett klipp i FT från 1945-46. Rädda barnen fick nog de inkomster som det gav men det står inte direkt i rubriken men från ett annat klipp 1956 står det att den införes till förmån för Rädda barnen.

I början, som jag kommer ihåg skriver Gunnel, tror jag det kostade 3 kronor som sen höjdes till 5 kronor. Styrelsen i Rädda Barnen gick runt och kasserade in pengarna i efterskott och jag tror att man i tidningen tog med dem som varit med föregående år och bara tog bort folk som avlidit eller bett om att inte vara med fortsätter Gunnel.

1946 var det ungefär 120 personer som skickade en hälsning och 1956 cirka 680 personer. Ruth Blom som var sekreterare och ordförande i Rädda Barnen höll i detta. När Siv Andersson blev ordförande bestämdes det att man skulle skicka ut inbetalningskort i förväg samtidigt som man höjde till 100 kronor.

Stina Bengtsson tog under många år hand om adresslistor tillsammans med Åke Anderssons revisionsbyrå som la in det på data och Gunder Carlsson på FT hjälpte till att göra sidan.

Gunnel tog över arbetet 2006 och runt 1 november skickar de ut ett brev till de som har annonserat tidigare. Sedan vi kompletterade med att man fick betala in 100 kronor eller mer fick vi in cirka 13 000 kronor i extrabetalningar förra året, skriver Gunnel.

Netto har det under de senaste 5 åren blivit mellan 65 000-69 000. Vi hade 592 givare år 2016. Från och med i år kan man även betala med swish, ser med spänning fram emot om det blir lyckat.”

Så en liten uppmaning till er alla, skicka en jul och nyårshälsning i år . En hälsning från styrelsen i Rädda Barnen är att de gärna tar emot fler medlemmar som kan vara med och göra stor nytta för många i samhället.

Foto David Jönsson, Falköpings kommuns kommunikationsavdelning

Varmt grattis och tack för allt engagemang!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *