Backdraft!

Sedan 2008 har vi jobbat med något som heter ungdomsbrandkåren Backdraft. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för ungdomar att må bra, bli trygga och självständiga individer och därigenom förebygga ett utanförskap.

Det är ungdomar från årskurs åtta och nio som vi vänder oss till och de som är intresserade att vara med anmäler sitt intresse. Därefter bestämmer en rekryteringsgrupp vilka ungdomar som får vara med. Det är tio-tolv elever varje termin, både killar och tjejer som matchas ihop till en bra grupp.

Under en termin träffas de ett tiotal gånger och de får prova på rökdykning, livräddning i vattnet och hjärt- lungräddning. De får även lära sig om kost och hälsa, hur man förebygger bränder och olyckor, höghöjdsträning, etik och moral.

Ett av de starkaste intrycken från sina veckor är deras studiebesök på Backaplan i Göteborg, där många ungdomar miste livet i den fruktansvärda diskoteksbranden 1998.

Under året har en utvärdering gjorts av deltagare från Backdraft och det är glädjande att se hur positiva alla ungdomarna är. Att de har en stor medmänsklighet och att de flesta har lyckats bra i skolan. En del säger att om de klarat vattenlivräddning och rökdykning kan de klara det mesta.

Jag som gjort vattenlivräddning vet hur svårt det är att dyka ner tre-fyra meter för att hämta någon som ligger på botten. Man tror att luften ska ta slut redan innan man kommit ner och det är en viss teknik att komma ner. Imponerad av ungdomarna!

I slutet av april utsåg Länsförsäkringar Backdraft till ”Årets skadeförebyggande arbete”. Ett pris som de är väl värda.

Tack till alla som är engagerade i Backdraft!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *