Bifall!

Stämmor är ingen semester, sent i säng och tidigt uppe. 8.00 var det dags för dagens första område, miljö och klimat. Många motioner behandlades och ett nytt program för partiets miljö- och klimatpolitik antogs.

Efter lunch var det utbildning som skulle debatteras och som alltid var det många som var engagerade i utbildningsfrågorna. Ett av förslagen var utökad fjärrundervisning och det är något som jag tror mycket på och det fick bli en sväng upp i talarstolen och yrka bifall.

Att komplettera dagens undervisning med fjärrundervisning är bra på olika sätt. Dels för små landsbygds- och skärgårdsskolor. Men med tanke på den stora lärarbristen som är idag är det ett sätt att kunna ha legitimerad lärare som undervisar. Att kunna erbjuda eleverna fler språk än de traditionella, spanska, tyska, franska är också en möjlighet med fjärrundervisning.

När vi var klara med utbildningsområdet kastade vi oss över kultur, civil, konstitution, integration och migration. Här handlade en av motionerna om att se över kommunallagen när det gäller entledigande eller återkallande av uppdrag. Förslaget från kommittén var avslag men efter vårens turbulens i kommunen kan jag säga att det som står i vissa delar i kommunallagen inte fungerar om det blir ”skarpt läge”.

Så, dags för talarstolen igen och yrka bifall på motionen. Och nu blev det spännande…först blev det votering med röstkort men det gick inte att avgöra vilket utfall det blev. Det fick bli rösträkning och det var bra spännande innan det blev ett svar. Med 11 rösters marginal vann motionen bifall och Lennart Pettersson som skrivit motionen och vi som yrkat bifall kunde vara nöjda.

Alla ombud har ett ansvarsområde och mitt område är infrastruktur och jag hade två områden som jag skulle debattera. Den ena handlade om cabotagetrafik och den andra om postdistribution på landsbygden, två oerhört viktiga frågor.

Cabotagetrafik handlar om utländska transportföretag som kommer till Sverige med last. De har rätt att göra tre cabotagetransporter inom sju dagar, därefter ska de lämna landet. Men det funkar inte riktigt idag och en hel del av lastbilarna fortsätter transportera gods i Sverige.

Dessa företag som inte är svenskregistrerade har inte samma villkor som våra svenska åkerinäring och det blir ojämlika villkor för näringen. De betalar ingen vägskatt som svenska företagare gör och det medför att det blir tufft för den svenska åkerinäringen.

Det jag yrkade bifall till handlade om att det behöver tillföras resurser för att regelverket kring cabotagetrafik följs så att den svenska näringen kan överleva.

Sista motionen handlade om att få post och paket levererat varje vardag. En självklarhet kan jag tycka men det är det inte. Det här är också en viktig landsbygdsfråga och men även en jämlikhetsfråga för alla som bor och driver företag på landsbygden.

Efter votering kan jag konstatera att båda motionerna fick bifall.

Men det är verkligen långa dagar, idag var vi klara vid 22.30. Och imorgon klockan 8.00 är det dags igen.

Sen måste jag säga att Skaraborgsgänget har gjort gott ifrån sig under de här dagarna. Många har varit uppe i talarstolen och förutom mina områden har det varit välorganiserat civilförsvar, livsmedelsförsörjning, kronofogdens skyldigheter som myndighet till skuldsatta, vikten om att informera om hedersrelaterat våld i skolan, nämndemännens system, treterminssystem i skolan, försvaret och lantbrukets möjligheter till att bidra till miljö- och klimatarbetet. Bra jobbat allihop!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *