EP-valet, är det verkligen viktigt?

När vi röstade om medlemskap i EU var jag en av dem som röstade nej. Skulle vi rösta om medlemskap idag skulle jag rösta JA av många orsaker.

EU började som ett fredsprojekt efter andra världskriget genom att hitta samarbete inom bland annat kol- och stålgemenskapen för att minska risken för krig. Idag är det 28 medlemsländer som hittat samarbete inom olika område. Bland annat fri rörlighet av varor och tjänster inom Europa som ger oss större valfrihet.

Men behöver vi verkligen vara medlemmar i EU? Det är så långt bort, påverkar EU´s beslut dig och din vardag? Behöver vi rösta i EP-valet?

Ja, Ja och Ja!

Av alla beslut som tas i Sveriges kommuner är cirka 65-70 % påverkade av EU´s politik på något sätt. Därför är det oerhört viktigt att någon som delar dina värderingar representerar dig och Sverige i Europarlamentet.

Sedan vi blev medlemmar i EU har vi kunnat resa, bo, jobba och studera var vi vill i Europa. Vi kan ringa och surfa utan bli ruinerade när vi är i något av medlemsländerna.

Om olyckan är framme när vi är på semester kan vi ringa 112 oavsett var vi är och vara säkra på att få hjälp. En ovärderlig trygghet när hjälpen behövs som mest.

Vi har ett säkerhetssamarbete och gemensamt polissamarbete, Europol, som jobbar mot narkotikahandel, terrorism och människohandel över landsgränserna.

Alla minns nog de fruktansvärda skogsbränderna förra sommaren och tack vare vårt medlemskap fick vi hjälp från andra Europeiska länder. Oerhört värdefullt för alla inblandade!

Vi har stora utmaningar när det gäller miljö och klimat och här görs gemensamma satsningar för att minska klimatpåverkan. Bland annat genom forskning och satsningar på sol, – vind, – och vattenenergi. Tack vare Centerpartiet har andelen förnybar energi ökat och skogsindustrin har arbetats in som ett tydligare alternativ.

Centerpartiet har också jobbat för att införa förbud mot antibiotikabehandling i förebyggande syfte och idag är det förbjudet i hela EU.

Som dykare ser jag hur våra hav och stränder ser ut, vi får bilder och rapporter på djur som dör av svält på grund av att magarna är fulla med plast. Det här är inte bra!

Vi behöver alla tänka på var vi slänger plast och skräp men det räcker inte. Det här måste vi jobba med i hela Europa och världen.

Men vi har även vrak som ligger i våra hav som är en tickande bomb eftersom de inte tömts på bland annat olja. Det är svårt och medför stora kostnader att sanera vraken och ingen vill ta ansvaret för detta. Här behöver vi verkligen samarbeta innan katastrofen är ett faktum!

Jag är en av Centerpartiets kandidater till Europaparlamentet och en av mina hjärtefrågor är renare hav och vatten.

Som företagare och landsbygdsivrare ser jag också saker som behöver förändras och förenklas med EU´s riktlinjer. De måste ta hänsyn till att våra länder ser olika ut och har olika förutsättningar för att det ska vara en sund konkurrens.

Jag vill att vi fortsätter utveckla vårt samarbete när det gäller säkerhet och trygghet. Oavsett om det gäller brottlighet, narkotika, människohandel eller naturkatastrofer.

När vi röstade om medlemskap i EU var valdeltagandet 83 %. Därefter har valdeltagandet varit skrämmande lågt med tanke på hur mycket EU påverkar och betyder för Sverige.

Idag är det en månad kvar till Europavalet och oavsett om du går och röstar eller inte kommer EU´s politik påverka dig och din vardag.

Så, fundera på vad som är viktigt för dig, prata med kandidaterna, bestäm dig för vem som ska bli din representant, använda din rättighet och gå och rösta 26:e maj!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *