Från jämställd familjepolitik till bekämpning av granbarkborre…

Det har varit två intensiva och intressanta dagar. Igår diskuterades och debatterades liberal demokrati, något som vi behöver värna om och utveckla varje dag i veckan.

Idag har vi debatterat grön ekonomi för fler företag och jobb där biogas, vindkraft och vätgas diskuterades och som vi vill utveckla.

Men vi debatterade även jämställd familjepolitik där ett av motionsförslagen handlade om föräldraförsäkringen vi har i Sverige. Förslaget var att lagstadga om att ytterligare två månader skulle öronmärkas för vardera vårdnadshavare.

För mig blir det jättemärkligt. Om vi har rätten att besluta om vi ska skaffa barn borde vi ha rätten att bestämma vem som ska vara hemma med barnet.

Grunden i Centerpartiets politik är att beslut ska fattas så nära den det berör som möjligt, gärna vid köksbordet och att vi ska ge kraft åt varje människa.

Jag yrkade med kraft avslag på den här motionen! Alla familjer ser olika ut och att få bestämma vem som ska vara hemma när familjen utökats tycker jag är en självklarhet. Det är redan idag två månader som är öronmärkta, det räcker tycker jag.

Jag har skrivit tidigare att det är många olika frågor vi diskuterar och det blir rätt påtagligt när vi har diskuterat jämställd familjepolitik och nästa talare pratar om bekämpning av granbarkborre. Även detta en viktig fråga för alla skogsägare i Sverige.

Nästa område var ”mitt” område, alltså det jag som Skaraborgs ombud skulle fördjupa mig i och vara med på förberedande möte.

I det mesta tycker jag att motionssvaren från partistyrelsen var bra men jag hade två andra yrkanden.

Det första handlade om att man behöver göra en grundlig översyn av riksintressen för att möjliggöra en hållbar stads- och landsbygdsutveckling.

Den andra frågan handlade om bevarande av åkermark där jag kan se att vi behöver göra en översyn om vad som är bra jordbruksmark eller vad som är, på ren Västgötska, ”sketmark”.

I Falköpings kommun har vi haft barnfamiljer som velat flytta till kommunen och bygga upp sin framtid, vi har haft årsrika par som velat bygga sig ett litet ”undantagshus” på sin egen ägda mark men de har fått ansvar på grund av det skydd som finns av åkermark/jordbruksmark.

Självklart ska vi vara rädda om bra jordbruksmark men som det är idag räknas även ”sketmark” in under skyddet och det är inte hållbart om vi ska ha en utveckling i kommuner med mycket jordbruksmark.

Under eftermiddagen har vi debatterat jämställdhet och utbildning och dagens sista område handlar om ekonomi, jobb och företagande, infrastruktur och transporter. Då är det dags att gå upp i talarstolen igen, då handlar det om att kunna få postutdelning varje veckodag.

För några kan det säkert tyckas onödigt men för mig och många andra är detta en viktig företag – och landsbygdsfråga.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *