Lantbruksdebatt!

IMG_1835

Igår var den stora lantbruksdebatten i Skövde. Dagen var indelat i olika delar och jag kunde vara med på eftermiddagen och lyssna till Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och Paul Christensson, vice ordförande i Södra.

Frågor som diskuterades var hållbarhet, landsbygdsutveckling, kilometerskatt, trähusprogram, skogsbruk, bioenergi och cirkulär ekonomi.

Paul pratade om vikten av att inte bara ”spara och bevara” utan vi måste också producera. Den biologiska mångfald vi har i vår natur är ofta ett resultat av att vi brukat jord och skog. Både Helena och Annie höll med att vi behöver ha både produktion och bevarande, det är viktigt att landsbygden och skogen inte blir ett museum avslutar Annie.

Svante lyfte en annan utmaning, att våga gå före och prova nya innovativa idéer, Vi kan inte ha ett samhälle där man blir ”straffad” om man vågar prova nytt. Det kanske är dags att införa en ”riskfond” för kommuner som vågar gå i bräschen för nya lösningar som är miljömässigt,- socialt- och ekonomiskt hållbart.

Avslutningsvis kom frågan om vad vi som kommun kan göra för att minska miljöpåverkan men även underlätta för lokala leverantörer. Ett av svaren var att man kan ställa krav på svensk djurhållning och att möjliggöra för lokala företag. Bra att vi i Falköpings kommun redan infört detta!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *