#orangetheworld

Idag är det internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor som instiftades av FN´s generalförsamling.

Varför just 25:e november? Det är för att hedra systrarna Mirabal från Dominikanska republiken för deras okuvliga motstånd mot landets dåvarande diktator, sexualförbrytaren och massmördaren Rafael Trujillo.

Systrarna fängslades och torterades flertalet gånger och den 25:e november 1960 lönnmördades de efter ett beslut av diktatorn.

Bara några månader därefter mördades Rafael och hans son tog över landet. Han ville hämnas på dem som varit inblandade i mordet på hans pappa vilket medförde mer våld och mord.

Systrarna Mirabal blev symbol för folkets motstånd och 1996 erkändes de som martyrer och deras namn publicerades i skolböcker. Idag är huset de växte upp i ett museum och människor i hela världen protesterar mot våld mot kvinnor den 25:e november.

2008 startad FN´s dåvarande generalsekreterare FN-kampanjen UNiTE To End Violence Against Women för att stödja civilsamhället och det globala initiativet 16 Days of Activism against Gender-Based Violence. 16 Days börjar den 25:e november på internationella dagen mot våld mot kvinnor och avslutas den 10:e december på internationella dagen för mänskliga rättigheter.

UNiTE-kampanjen är en global insats under flera år för att förebygga och eliminera våld mot kvinnor och flickor i världen. De har även utnämnt den 25:e varje månad till Orange Day som en ljus och optimistisk färg som representerar en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. På många håll färgas världen i orange, bär något orange eller anordnar event för att uppmärksamma våld mot kvinnor. FN´s nuvarande generalsekreterare fortsätter driva UNiTe-kampanjen.

I Falköping uppmärksammar vi den här dagen genom att delta i kampanjen ”En vecka fri från våld” och vi finns mer aktivt på sociala medier med olika budskap.

Här kan du se några av inslagen:
Trakasserier mot unga
En vecka fri från våld
Kommunens instagram

Nu i Covid-19 tid riskerar våldet öka och om det finns i din närhet på något sätt kan du ta kontakt med polisen, kommunen, eller någon annan organisation som du kan hitta på kommunens hemsida.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *