Politik, hyror och bilar, en härlig blandning!

Igår hade vi besök av politiker och företagare från Somalia som var inbjudna via Olof Palme international center. De kom från Puntland som ligger på Afrikas horn. De är sedan 1998 en självstyrande region och de är i Sverige för att lära sig mer om demokrati, mänskliga rättigheter och hur politiken fungerar i Sverige.

Linda Karelid, kanslichef, berättade om organisationen och jag mer om politiken och hur vi jobbar i Falköping. De berättade hur det fungerar i Somalia, både politiskt och hur samhället fungerar. Vi ska vara glada och tacksamma för allt bra vi har i Sverige. Skola för alla, bra och nära vård som vi bara betalar en liten del av när vi behöver, trygghet och mycket annat. Saker som vi tar för givet och kanske inte alltid uppskattar fullt ut.

På kvällen var jag som inbjuden till Hyresgästföreningen för att diskutera hur Centerpartiet ser på investeringsstöd, hyror, standard på lägenheter och en hel del annat.

Några av partiets ställningstagande handlar om att fri hyressättning vid nyproduktion kan ge bättre fungerande hyresmarknad och öka byggnationen. Samtidigt är det viktigt att besittningsskyddet värnas, konsumentskyddet ska vara starkt och att det finns skydd mot plötsliga hyreshöjningar. Investeringsstödet ska göras om för att bli mer effektivt och riktas till bostadsbyggande i hela landet. En intressant kväll med många samtalsämnen.

Idag var det näringslivslunch/pyttlunch och idag var lunchen i Lindström Bil´s nya lokaler. En god pyttipanna som Wrågården hade fixat och dagens föredragshållare var Mikael Wickelgren från högskolan i Skövde. Temat för dagen var ”När slutar vi köra fordon med bensin eller diesel”?

I cirka 130 år har det funnits bilar inleder Mikael och 2017 var personbilsförsäljningen i världen över 70 miljoner bilar. Lägger man till de kommersiella bilarna blir det ungefär 97 miljoner bilar.

Några av trenderna i fordonsindustrin är att man jobbar mot nollutsläpp, autonoma fordon och digitalisering av industriprocesser, säger Mikael.

Några konkreta händelser som är viktiga är att en del större städer har beslutat om dieselförbud, Kina har världens största marknad för elektrifierade fordon och nästan alla tvåhjulingar i kinesiska städer är eldrivna.

Vad händer i framtiden då, frågar Mikael oss. Ja vet vet, men självkörande fordon är intressant naturligtvis och det finns redan fordon som man testar med.

Lunchen avslutades med en presentation av arbetet bakom de nya lokalerna som Lindström Bil precis har invigt. Det är ett företag som funnits många år i kommunen och de ville vara kvar men förnya sina lokaler och läge. De började arbetet för ett par år sedan men när de väl hade bestämt sig för att bygga gick det fort. Den sjätte mars i år satte de spaden i jorden och den tionde oktober var det invigning. I sina nya, ljusa lokaler har de bilhall, verkstad och däckhotell. När jag gick runt och tittade hittade jag ”mina nästa fälgar”, så snygga…Lite ”kär” blev jag faktiskt. 🙂

Tack till Lindström Bil för god lunch och vi är glada för att ni finns i kommunen.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *