Vad gör vi?

Får en del frågor om vad kommunen gör i samband med Covid19 och tänker jag ska ge lite information här. Men informationen kan ändra sig fort händer så för att få ”senaste nytt” rekommenderar jag att ni går in på kommunens hemsida som uppdateras regelbundet.

Sedan den 2:e mars finns det en beredskapsgrupp inom kommunledningen, där samlas kommundirektör, förvaltningschefer, experter och kommunikatörer för att löpande följa utvecklingen och fatta nödvändiga beslut.

En pandemiplan har tagits fram och en simulering har gjorts på hur man ska kunna hantera personalbortfall på 15 respektive 50%. Det görs även en ”inventering” om det finns personal som är utbildade inom hälso-sjukvård utifall det kommer bli personalbrist inom dessa yrkeskategorier.

Vissa verksamheter har stängts ner för att minska risken för spridning och information till invånare har tagits fram på olika språk.

Politiken får löpande information, dels träffas presidiet i kommunstyrelsen direkt efter krisledningsgruppens möte, dels har representanter från samtliga partier möte varje fredag eftermiddag.

Nämnderna kommer hålla sina planerade möten men vi ser över möjligheten att kunna ha distansmöten och ersättarna är i första hand ombedda att komma om de ska tjänstgöra.

En av svårigheterna är att det finns ett stort tryck från allmänheten att göra saker som inte följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det tar mycket tid och energi från vår personal som behöver fokusera på att verksamheterna ska fungera. Ett stort tack till all personal som gör ett fantastiskt jobb!

Vi följer de rekommendationer som regeringen och berörda myndigheter fattar beslut om. Det är basala hygienrutiner som gäller och är man frisk ska man gå till jobbet även om man är orolig. Personalbemanningen är avgörande för att verksamheter ska kunna fortsätta bedrivas och det är nödvändigt för att samhället ska kunna fungera så normalt som möjligt.

Jag är oerhört orolig för vad det kommer medföra på sikt för våra företagare och de personer som riskerar att bli arbetslösa om det här håller i sig.

Regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har tagit fram en del åtgärder och i början av veckan kommer Falköpings kommun ta fram åtgärder som vi kan göra för att stödja näringslivet.

Vi får hoppas att smittspridningen stillar sig och att vi alla hjälps åt att behålla ”sans och balans”.

Ta hand om er och försök njuta lite av det härliga vädret och alla vårtecken!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *