Kisttillverkningens centrum?

Nu är vi igång för fullt igen och årets första företagsbesök var på Fredahl & Rydens i Åsarp.

1925 startade företaget av Erik Fredriksson och Torsten Dahlstrand. Idag är det tredje generationen som äger företaget men även fjärde generationen finns i företaget.

Sedan 2011 har de haft ett samarbete med Rydéns kisttillverkning i Nybro och sedan 2018 har de slagit ihop företagen.

Tomas och Kjell som tar emot oss säger att 2/3-delar av alla kistor som tillverkas i Sverige tillverkas i Falköpings kommun.

Deras vision för företaget är – Ett samhälle där begravningar är självklara högtider för att hjälpa oss att hylla och hedra minnen.

Förutom fabriken i Åsarp och Nybro har de fabrik i Norge och Danmark. I Norge har de drygt 80% av marknaden, i Sverige ca 60% och i Danmark drygt 40%.

Precis som alla företag tittar de på utvecklingsmöjligheter och de håller på och tar fram en ny, än mer miljövänlig kista. Målet är att den ska komma ut på marknaden under 2019, säger de.

Jag som är novis i det här sammanhanget visste inte att det är skillnad på kistorna i Norge och Sverige men det är skillnad. I Sverige har vi sex fötter och sex handtag på kistorna. I Norge är det fyra fötter och åtta handtag, tre på vardera långsida och ett på vardera kortsida.

Det finns olika tema på kistorna och hav är ett av dem. Då är kistan djupt blå, klädseln i kistan har en blå rand och handtagen är av rep istället för traditionella handtag. Fin men min favorit är ändå en djupt grön kista. 🙂

Tack till Tomas Fredriksson och Kjell Dahlstrand för ett intressant företagsbesök och lycka till framöver.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *